Zelfoogst


Wil je graag gezond eten, volgens het ritme van de seizoenen, maar heb je geen tijd of zin om zelf een moestuin te onderhouden?
Dan is onze zelfoogsttuin zeker iets voor jou.

Hou je van prachtige boeketten, recht van het veld neem dan zeker een kijkje bij onze bloemenpluktuin .


De zelfoogsttuin

Hou je van gezonde, kraakverse groenten en fruit en wroet je graag in de aarde, dan is de zelfoogsttuin ‘Groenten en Fruit’ iets voor jou. Als Wroeters zorgen we wekelijks voor een ruim aanbod aan groenten, fruit en kruiden op het veld.

Als lid van de zelfoogsttuin krijg je wekelijks een nieuwsbrief met daarin het aanbod, veldnieuws  en een receptje. Je kan komen oogsten op het veld en afhalen in de keet tussen 8u en 21u. Dit gedurende de ganse week en wanneer het jou het best past.

Je kiest welke groenten je wil en zoveel je per week nodig hebt voor jouw gezin. We hanteren het principe van ‘oogsten naar behoefte’. Indien er overvloed Is, geven we dit aan in de nieuwsbrief.

We bewerken het land, zaaien, planten en onderhouden de gewassen. De zelfoogsters komen vooral lekker oogsten. Tijdens de drukke zomermaanden wanneer de groenten en het onkruid weelderig floreren, is jullie hulp meer dan welkom. We organiseren dan ook regelmatig meewerkdagen.

Meer info over onze abonnementen en lidmaatschap vind je hier. 

Bloemenpluktuin

Juist buiten de stadsdrukte van Hasselt is de prachtige bloemenpluktuin van De Wroeter. Vanuit een samenwerking tussen De Wroeter en vrijwilligers van de zelfoogsttuin is hier sinds 2020 een veld met wel 200 verschillende soorten biologische bloemen ontstaan. De bloemen worden samen met Wroeters opgekweekt tot zaailingen en zorgvuldig geplant in de vollegrond. Het seizoen begint wanneer de natuur beslist (maar we gaan uit van eind mei/begin juni) en eindigt meestal bij de eerste vorst.

Je mag als jaarlid na een verplicht infomoment met uitleg over hoe te plukken, elke weekje verse boeket bloemen komen plukken alsmede een aanbod eetbare bloemen. Je bepaalt zelf wanneer dit het beste uitkomt en welke bloemen jij graag meeneemt naar huis.

We hebben ook een groot aandeel droogbloemen waardoor je ook buiten het bloemenseizoen voorzien bent van een mooi boeket.

Er is voor onze jaarleden elke week een oogstmail met weetjes, recepten of diy over en met bloemen uit de tuin. Voor onze maandleden hangt deze uit op het oogstbord in onze 'keet'.

Voor wie op zoek is naar inspiratie organiseren we regelmatig workshops of je kan gezellig komen mee plukken op onze open plukdagen. Volg onze facebookpagina  of instagram  voor het laatste nieuws.

Voor bruiloften, communiefeesten of bedrijfsfeesten verwijzen we u graag naar Bloemenpluktuin(at)dewroeter.be voor meer informatie op maat.

Kant en klare veldboeketten zijn verkrijgbaar op de vrijdag markt in Hasselt en in de boerderijwinkel in Kortessem. Deze kunnen ook op maat aangevraagd worden op bovenstaande mailadres.

Een reactie van één van onze leden -Jan - Willem

Ik ben al vanaf het eerste begin bij de oogsttuin. Mijn oudste zoon was toen 1 jaar. Mijn jongste was er nog niet. Nu zijn ze allebei grote tieners. Het is een lange periode. Daarin zitten periodes van overvloedige oogst en mislukte teelten. Maar als ik erop terug kijk, ben ik nooit met enige tegenzin naar de oogsttuin gegaan. Zomer en winter. Ik ben altijd graag op het veld. Zoeken, plukken, ter plekke bedenken wat ik met deze teelt kan maken. De oogsttuin heeft me veel gegeven. Rust, plezier, kennis, inzicht. Een natuurlijke variatie in de groenten die we eten. Een creativiteit in het gebruik van delen van een groente die ik vroeger in de groenbak gooide. Blad van broccoli: heerlijk in een stoofschotel. Loof van venkel: lekker voor pesto. Een bussel bladpeterselie: perfect om broodbeleg mee te maken. In het begin kostte de oogsttuin me soms te veel tijd. Maar ik ben in alle onderdelen handiger geworden. Ik vind snel wat ik zoek op het veld. Ik weet waar ik de beste exemplaren kan vinden. Ik werd handig in het oogsten. Ik zorg ervoor dat ik alles vlot en proper mee naar huis krijg. Ik heb ideeën te over voor de verwerking tot heerlijke gerechten. De oogsttuin is een van mijn favoriete plekken in Hasselt. Lid worden is een van de beste beslissingen uit mijn leven. Met steun van

Vlaanderen
Welzijnszorg
VDAB
Provincie Limburg
Nationale Loterij
Leader
Koning Boudewijn Stichting
Herwin
De Werkplekarchitecten
ESF
Europese Unie
Kwaito
SOM
VAPH
Fonds gezonde lucht, by Greenpeace
Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland