Zelfoogst


Wil je graag gezond eten, volgens het ritme van de seizoenen, maar heb je geen tijd of zin om zelf een moestuin te onderhouden? Dan is de zelfoogsttuin iets voor jou.
Onderaan deze pagina lees je ook meer over de bloemenpluktuin, waarbij je een groot deel van het jaar, wekelijks verse bloemen mag komen plukken.

Meer info of lid worden: 0476172431 of zelfoogsttuin(at)dewroeter.be 

De zelfoogsttuin

Het nieuwe seizoen start op 1 mei. Als je lid wordt krijg je wekelijks een oogstmail met daarin ons aanbod van die week. Je kan dan kiezen wanneer je dat aanbod komt halen/oogsten. Het grootste gedeelte van de oogst zal buiten op het veld gebeuren. Daarnaast hebben we ook nog een koelcel waarin wij zelf groenten en fruit klaarleggen waarvan jullie kunnen meenemen. De tuin en de koelcel zijn open alle dagen van de week en ook het hele weekend, van zonsopgang tot zonsondergang. Er is materiaal zoals een riek en spade ter plaatse beschikbaar. Het is handig om een oogstmes mee te brengen. 

De zelfoogsttuin wordt door mensen van de Wroeter onderhouden. Dat is één van de grote troeven van onze tuin want het betekent dat je door je lidmaatschap niet alleen lekker en gezond eet maar ook nog eens mensen ondersteunt die zich in een maatschappelijk kwetsbare positie bevinden. Wij kweken en verzorgen alle gewassen. In onze zelfoogsttuin geldt het principe van “oogsten naar behoefte”. Naargelang de grootte van je gezin heb je een bepaalde behoefte aan groenten per week. Men oogst wat men nodig heeft. Er is sprake van een vertrouwensrelatie waarbij we verwachten van onze klanten dat ze hier eerlijk mee omgaan. Eigenlijk worden jullie een stukje aandeelhouder van onze tuin. Er zijn vette jaren waarin het weer en alle factoren mee zitten en er een rijke oogst is. Er zijn echter ook jaren dat het iets minder gaat door bv. extreme droogte. In praktijk is het meestal zo dat er teelten zijn die het in een bepaald jaar heel goed doen en andere die minder weelderig zijn of al eens mislukken. Het is belangrijk om zich van deze realiteit bewust te worden. Anders bestaat het risico dat mensen zich te fel gaan focussen op datgene wat er niet/minder is en verliest men het zicht op wat er allemaal wel is.

Dit heeft tot nu toe altijd goed gewerkt. Soms worden er wel maximum hoeveelheden aangegeven afhankelijk van de beschikbaarheid. 

Een abonnement voor een volwassene kost 315€ per jaar. Voor een kind is dit 16€ x leeftijd. Er wordt verwacht dat je je inschrijft met alle leden van het gezin waarmee je samenwoont. De betaling kan gebeuren in 1 of 4 schijven.

Bloemenpluktuin

Het nieuwe seizoen start begin 1 mei. Doorheen het seizoen, dat duurt tot aan de vorstperiode, zullen er zo’n 200 verschillende soorten bloemen ter beschikking zijn, van de eerste paasbloem tot aan de vorst.

Als je lid wordt krijg je wekelijks een mail met daarin ons aanbod van die week. Deze mail bevat ook tips in verband met de beschikbare bloemen op dat moment. De bloemen worden door mensen van de Wroeter onderhouden. Wij kweken en verzorgen alle gewassen. Je kan dan kiezen wanneer je dat aanbod komt oogsten. De tuin is open alle dagen van de week en ook het hele weekend, van zonsopgang tot zonsondergang. Het is handig om een oogstmes mee te brengen. 

Een abonnement kost €235 per jaar. Ben je al lid van de zelfoogsttuin, dan kost lidmaatschap €175 per jaar. 

 

Voordelen

 • Biogroenten en -fruit, en/of bloemen volgens het seizoen aan een heel betaalbare prijs
 • Verser dan dit wordt het niet, en dat proef je natuurlijk!
 • Met je handen in de aarde werken, helpt letterlijk om te aarden. Geen luxe in deze drukke maatschappij!
 • Superleuk om je kinderen of kleinkinderen nieuwe groenten/bloemen te leren kennen. Wat ze zelf hebben geoogst/geplukt, vinden ze lekkerder/mooier!
 • Heb jij al een komkommer of korenbloem met een plastiekje errond zien groeien? Nee hè! Zelfoogsters hebben een kleine ecologische voetafdruk.
 • Wist je dat de reguliere bloemenindustrie vaak heel vervuilend is, en ook gepaard gaat met sociaal onrecht in het Zuiden? Onze bloemen zijn op en top eerlijk en eerlijk bloeit het langst.
 • - Geen verpakkingen
 • - Geen verwarmde serres
 • - Geen import uit tropische landen
 • - Geen chemische bestrijdingsmiddelen
 • Het veld dient ook als ontmoetingsplek: geniet mee van de collectieve activiteiten en leer toffe en gelijkgezinde mensen kennen. Kookworkshops, samen aardappelen oogsten, een BBQ met potluck. Maar andere voorstellen om samen te doen, bespreken we graag.
 • De Wroeter is een tewerkstellingsproject in de sociale economie. Er werken tal van mensen die in de reguliere economie moeilijk een plek vinden. Door lid te worden van de zelfoogsttuin draag je dus ook bij aan een inclusieve samenleving. Want iedereen heeft talenten!

Enkele reacties van leden


"Ik kom elke week mijn groenten oogsten om vervolgens mijn potje te koken. Ik ben gepensioneerd en woon alleen. Het doet me deugd om hier op het veld te zijn. Het geeft me een gevoel van nostalgie."
William

"De zelfoogsttuin past heel goed in mijn leven. Ik fiets er na mijn werk langs en oogst vaak. Ik ben vegetariër en probeer graag nieuwe dingen uit. Ik pas mijn gerechten aan, aan hetgeen er geoogst kan worden. Mijn kinderen komen regelmatig mee. Voor mij is het belangrijk dat ze voeling krijgen met de natuur maar ook met de werking van De Wroeter zelf."
Jan-Willem

"Ik vind het heerlijk om te komen oogsten. Het lukt me niet elke week maar dat vind ik niet zo erg. Ik weet dat ik hoe dan ook een heel mooi project steun. Ook de grote variëteit aan bloemen maakt me blij."
Beatrice

Met steun van

Vlaanderen
Welzijnszorg
VDAB
Provincie Limburg
Nationale Loterij
Leader
Koning Boudewijn Stichting
Herwin
De Werkplekarchitecten
ESF
Europese Unie
Kwaito
SOM
VAPH