Rode biet

Rode biet


Oorspronkelijk komt de rode biet uit het Middellandse-Zeegebied. Daar wordt het heerlijk smakende blad van de zomerbiet net zo vaak gegeten als de knol zelf. De rode kleur wordt veroorzaakt door de natuurlijke kleurstof betanine. Zomerbieten kunnen rauw gegeten worden, winterbieten moeten altijd eerst gekookt worden. Ongekookte bieten dienen goed schoongeborsteld te worden onder stromend water. Het loof niet te dicht bij de kop afsnijden, anders bestaat de kans op “bloeden” (het sap verliezen) tijdens het koken. Lelijke plekken pas na het koken verwijderen. De kooktijd van winterbieten is ca. 2 uur, die van zomerbieten slechts 20-25 minuten. Laat na het koken de bieten in koud water afkoelen en stroop de schil er daarna af.

Winterbieten zijn enkele weken houdbaar op een koele plaats. Zomerbieten met loof (bosbieten) bij voorkeur in de koelkast bewaren, zodat het loof stevig blijft. Dit is dan enkele dagen houdbaar, de knollen kunnen enkele weken bewaard worden.

Rode bietrecepten - Download (.pdf 399 KB) »

Met steun van

Vlaanderen
Welzijnszorg
VDAB
Provincie Limburg
Nationale Loterij
Leader
Koning Boudewijn Stichting
Herwin
De Werkplekarchitecten
ESF
Europese Unie
Kwaito
SOM
VAPH
Fonds gezonde lucht, by Greenpeace
Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland